Sabotage watertoren

Laat ons sabotage plegen. Dag na dag het aantal verzetsdaden opdrijven en allerminst volgeling van Winston Churchill worden daar waar hij ooit tussen twee sigarenwalmen door voorhield dat je als jongere vooruitstrevend dient te zijn en conservatief eenmaal de jaren vorderen. Wat een bullshit. Als Churchill hieronder begreep dat hij in zijn progressieve periode medeverantwoordelijk was voor het inrichten van concentratiekampen tijdens de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlogen en in zijn conservatieve periode meebesliste dat Duitse steden en hun burgers platgebombardeerd dienden te worden, dan is hij allerminst mijn lichtend voorbeeld.

Verwar rebelsheid niet met onnozelheid. Verwar protest niet met vernielzucht. Verwar een smeekbede om aandacht niet met ballorigheid. De dader(s) van de vervuilende graffiti op de sokkel van de Aalsterse Watertoren kunnen zich niet verschuilen achter rebellie, protest of een noodkreet. Wat ze uitrichtten is niet minder dan een aanranding op een stadsdeel dat nood heeft aan een opwaartse spiraal – met de netjes geschilderde en uitgelichte watertoren als symbool en letterlijk lichtend voorbeeld – en allerminst vragende partij is voor nog meer onzin.

Er is zoveel dat dient gesaboteerd te worden. Armoede en ongelijkheid zijn muren waartegen het stormram dient te beuken. Waar klinkt het verzet tegen het sluimerend en bijwijlen openlijk racisme? Wanneer steekt rebellie de kop op?

Wie gebouwen bekladt, wie sluikstort, wie wildplast is geen rebel, maar een holbewoner die zijn/haar nijd op een betere samenleving op een erg narcistische wijze afreageert. Ware rebellie wil de wereld verbeteren. Over een paar weken vatten we het jubileumjaar (1968-2018)  aan van de herinnering aan de verbeelding aan de macht (1968), hét verzet tegen het oerconservatisme van Kapitaal, Kerk en Staat.

Met enige verbeeldingskracht laten we kinderen van jongs af aan vertrouwd maken met ons stads- en sociaal-historisch patrimonium. Laat hen deelnemen aan eenvoudige acties, zoals Silence, on lit in Franse scholen, waar heel de school even stil houdt en iedereen, van directeur tot de leerlingen, een kwartiertje lezen. De Franse minister van Cultuur Françoise Nyssen – haar grootvader was een Antwerpenaar – stelt terecht dat als we willen dat alle burgers hun rol spelen en meebouwen aan de samenleving, dit met kleine stapjes dient aangepakt te worden: lezen, muziek maken, stadsliefde aanreiken,…

Onzin kladden op de wedergeboren watertoren is een chagrijnige, oerconservatieve daad van terugval naar een vervuilde stad. Een nette stad is een voedingsbodem voor een vooruitstrevende samenleving waar alle generaties baat bij hebben.

Green Bananas Marketing

Meer in Column
Vredesprijs 2018 naar Aalst Mixt

"Dat was nu eens een vergadering die me een goed gevoel geeft", zei Guido Saey...

Geen schuldig verzuim voor D’Haese

Geslingerd tussen 'Dit kan toch niet langer?' en 'Zolang er leven is' vat de voorbije...

Sluiten