Geen schuldig verzuim voor D’Haese

Geslingerd tussen ‘Dit kan toch niet langer?’ en ‘Zolang er leven is’ vat de voorbije week samen. De vraag is zinloos indien in het antwoord niet de volhardendheid van ‘zolang er leven is’ besloten ligt. De verontwaardigde vraag heeft burgemeester Christoph D’Haese met verheven stem gesteld. De hoopvolle zin kan postuum toegedicht worden aan wijlen Herman Leemans.

Geen man die meer vorm gaf aan Aalsterse integratie dan Herman Leemans. De geboren Vilvoordenaar realiseerde in Aalst zijn levenswerk. Voor ‘zijn’ Horizonschool schoolde hij zich om tot een gepassioneerd lobbyïst. Hij schakelde God – in casu de betoelagende overheid en de hogepriesters van de politiek – en klein Pierke  in, de ontelbaren in Aalst en uit de wijde omtrek die aanschoven bij eetfestijnen, tentoonstellingen, innoverende theaterproducties,…

Herman Leemans had geen ‘zittend gat’. Altijd koesterde hij nieuwe plannen en bovenal, hij voerde ze uit. Na Aalst en zijn pensionering wenkte de zee. Ook daar bleef hij niet zitten achter zijn wijnglas. Dat hij in Marokko op een quad stierf op 81-jarige leeftijd is helemaal Hermansiaans. Zo helemaal: zolang er leven is. Een intenser levensmotto bestaat niet.

De vraag die opspat uit de tot moes herleide reductie van ongeloof, boosheid, machteloosheid heeft burgemeester Christoph D’Haese verleid tot straffe taal bij de zoveelste herdenking van het Delhaize-drama. Verkiezingsjeuk volgens sommigen. Laattijdig na vijf jaar D’Haese-bestuur, volgens anderen. Wanneer kan een burgemeester eens iets goed doen? Hoe dan ook, het is passend, nodig en gerechtvaardigd dat ‘zolang er leven is’ ambetante vragen over het Bendedossier gesteld worden. Dat het gebeurde in het bijzijn van de hoogste justitieverantwoordelijken is evenzeer passend, nodig en gerechtvaardigd.

Of het aarde aan de dijk brengt, zal moeten blijken. De burgemeester heeft zich alvast niet bezondigd aan schuldig verzuim. Dit kan toch niet langer?, is de verontwaardigde vraag die blijvend dient gesteld.

Green Bananas Marketing

Meer in Column
De betekenis van een vlag

Iedereen zijn vlag. Met andere woorden uitgedrukt, zingt Johan Verminnen er zelfs een liedje over....

Over 85000 exemplaren Aalstenaars

Stel u eens voor dat Aalstenaars ook mensen blijken te zijn. Dan was het toch...

Sluiten