Er wordt gesold met industrieel verleden

Kerkvader Augustinus hield voor dat een mens gelijktijdig woede én hoop in zich moet dragen. Woede over dwaasheid, hoop op heldere inzichten. Aalstenaars, de tijd is aangebroken om discipels van Augustinus te worden. Woede over hoe gesold wordt met een brok sociale geschiedenis, industrieel verleden en dus erfgoed eigen aan Aalst. Hoop omdat het volk mort, alvast toch enkelen in de gemeenteraad en op de sociale media.

De Tragelsite was ooit een roerige plek toen in de tweede helft van de 19e eeuw de aangename wandelweg langs de Dender plaats ruimde voor industriële vestigingen waar het onversneden winstbejag hoogtij vierde en de sociale strijd heftig was. De Filature et Filteries Réunies (FFR), in de volksmond ‘Borremans’, vestigde er zich in 1873. Van 1898 tot midden vorige eeuw was de spinnerij  La Géorgie er gevestigd. De gasfabriek volgde, zo ook de twijnderij Société en nom collectif Druwé & Henderickx, de katoen- en naaigarensfabriek Van de Walle & Cie, de stoom- en stekskesfabriek Prosper Terriez-Verburgh, de Chantier Houillier Van de Velde & De Boe en niet in het minst S.A. Société Générale de Soie Artificielle par le procédé Viscose of de fabricage van kunstzijde. Bedrijf dat later (1930) opgeslorpt werd door Fabelta. Sociale conflicten, met wekenlange stakingen (1928) waren er schering en inslag, om het in textieltermen uit te drukken.

Die geschiedenis wil de projectontwikkelaar van de Tragelsite wegmoffelen, ook al zijn stadsarchivaris, deelraad cultureel erfgoed en de bevoegde gemeenteraadscommissie (2016) het erover eens dat Georgiestraat, FFR-laan, Viscosestraat passende straatnamen zijn. De projectontwikkelaar van de Tragelsite bevestigt hiermee het stereotiepe beeld van gladde praatjesmaker zonder ziel voor en binding met de gemeenschap die wortels heeft in vele generaties. Gelukkig voor hem hebben we pek en veren ingeruild voor decreten, wetten en publieke opinies.

Maar wat te zeggen van wethouders die in dit vervlakkend verhaal instappen en het nietszeggende ‘Arenalaan’ vooropzetten? Arenalaan, ja, op één voorwaarde dat in de arena zij, die om drogredenen (onuitspreekbaar, té franstalig klinkend, te veel herinnerend aan de vakbonden en stakingen,…) de sociale strijd uit de geschiedenis van de Tragelsite willen bannen, er spitsroeden lopen, met pek en veren getooid worden en in de kerker van Jan de Lichte gegooid worden. Tot daar onze woede. Hoop is er ook: ze dienen net niet gevierendeeld te worden. Alhoewel?

 

 

Green Bananas Marketing

Meer in Column
Aalst toonde zich van zijn mooiste kant

Wanneer is er hoop? Wanneer is er fierheid? 'Nu', was mijn spontane reactie toen zondagochtend...

Eten in Aalsterse woonzorgcentra

Gluren bij de buren. Het is niet fraai, maar soms veelzeggend. Toch als je merkt...

Sluiten