Aalst toonde zich van zijn mooiste kant

Wanneer is er hoop? Wanneer is er fierheid? ‘Nu’, was mijn spontane reactie toen zondagochtend het nieuws van de verkiezing van de nieuwe Aalsterse prins carnaval op de websites van kranten en weekbladen de ronde deed. Aalst, stad die (te) vaak aan de ziekte van het opwerpen van struikelblokken lijdt, stad die spreekwoordelijk duizend en één redenen tot ergernis geeft, precies die stad is vandaag een baken van hoop én van fierheid.

Er wordt al eens neergekeken op Aalst. Aalst is anders. Precies dat ‘anders zijn’ krijgt nu de meest positieve invulling. Aalstenaars zijn allemaal anders. Ieder heeft zijn eigen beperking net zoals ieder mens op deze aardkloot, maar ze kiezen samen voor de beste, ook al gaat het om de andere. Dit gebeurt nu bij herhaling na de verkiezing vorig jaar van een migrantenzoon tot prins van de stad. Dit is een waar ‘statement’, dit is een heuglijk f*** you tegen vooroordelen. Dit is het Aalst van de toekomst. Hoop wordt zinvol in Aalst.

Fierheid. Het klinkt zo ronduit ouderwets en toch koesteren we dat gevoel. Fierheid is een hap identiteit. Als er iets is wat Oiljsteneirs zich graag toe eigenen dan is het dat wel. Niets mis mee. Fierheid is terecht wanneer men boven zichzelf uitstijgt. Fierheid vormt fundamenten om projecten te blijven hebben en om meer dan dertig dagen te leven zonder klagen en zagen.

Recent uitte op social media een Gentenaar die naar Aalst verhuisde zijn ontgoocheling over het gebrek aan niveau van de tooggesprekken binnen de stadsgrenzen. Op café gaan verloor hierdoor aan attractiviteit, want een overvloed aan klagers en zagers en het wegzetten van mensen in vooringenomen stereotiepen. Maar kijk, Aalst blijft verbazen in het doorbreken van er van.

Aalst, soms is je gezicht erg pokdalig, soms is het verleidelijk mooi.

 

 

Green Bananas Marketing

Meer in Column
Eten in Aalsterse woonzorgcentra

Gluren bij de buren. Het is niet fraai, maar soms veelzeggend. Toch als je merkt...

Sabotage watertoren

Laat ons sabotage plegen. Dag na dag het aantal verzetsdaden opdrijven en allerminst volgeling van...

Sluiten