Ruben uit Aalst wint Kwinta Bachelor Award

Meer muziek in de klas: dat is waar Ruben Luyten (26), student Lager onderwijs aan hogeschool Odisee, voor pleitte in zijn bachelorproef. Met succes, want daarmee wint hij nu de Kwinta Bachelor Award, een prijs die vzw Kwinta (‘Kwaliteit door innovatie en talent’) jaarlijks uitreikt aan het meest innovatieve eindwerk. Ruben onderzocht hoe leerkrachten in het lager onderwijs muziek kunnen integreren in hun lessen. “Muzikale integratie heeft onomstotelijk een meerwaarde en oefent een positieve invloed uit op verschillende ontwikkelingsgebieden van een kind.” Intussen is hij ook genomineerd voor de Klasseprijs, een award die deel uitmaakt van de Scriptieprijs en die onderwijsmagazine Klasse jaarlijkse uitreikt aan het beste onderwijsgerelateerde eindwerk.

Ruben ging in de praktijk aan de slag tijdens zijn onderwijsstage en wist op verschillende manieren muziek te integreren in zijn lessen. “Ik componeerde bijvoorbeeld een liedje waarmee leerlingen in het buitengewoon onderwijs de voor hen moeilijke leerstof rond de ‘aai, ooi, oei’ onder de knie krijgen. Door een liedje te maken, onthouden de kinderen de leerstof veel beter”, vertelt hij.

Ook in wiskunde weet Ruben muziek te brengen. “Om leerlingen tot tien te leren tellen, heb ik een rapliedje gecomponeerd waarin het woord trein meermaals voorkomt. De kinderen tellen vervolgens hoe vaak dat woord in de tekst zit”, klinkt het bij Ruben.

En er zijn meer mogelijkheden volgens Ruben. “Tijdens individuele oefeningen kun je muziek gebruiken om leerlingen tot rust te laten komen, zodat ze op een goede manier zelfstandig kunnen werken. En bij een knutselactiviteit, waarbij de kinderen mogen praten, kun je muziek opzetten om te voorkomen dat het té luidruchtig wordt. Je maakt hen dan duidelijk dat je de muziek graag nog wilt horen.” Ruben hoopt dat zijn onderzoek leerkrachten stimuleert om meer muziek te gebruiken tijdens hun lessen. “Met mijn voorstellen kunnen in elk geval zowel muzikale als niet-muzikale leerkrachten aan de slag. Of ze nu in een zorgschool werken of in een gewone basisschool.”

Green Bananas Marketing

Meer in Algemeen
Vandalen bekladden watertoren

De buren van de watertoren zijn verbolgen, vannacht besmeurden vandalen de sokkel met graffiti, goedkope...

Humoristische katten in Kattestraat

Om de heraanleg van de Kattestraat letterlijk in de verf te zetten schakelt Stad Aalst...

Sluiten