Facelift voor de Gendarmerie

Een multifunctionele markthal, een sociale kruidenier, een kinderdagverblijf en een buurtrestaurant: zo zal de invulling zijn van de Gendarmerie, de voormalige Rijkswachtkazerne in de Denderstraat, tegen 2021. De site van OCMW en Stad Aalst wordt een moderne sociale ontmoetingsplaats in het centrum van de stad. Alle buurtbewoners kregen gisteren de renovatieplannen te zien. “De Gendarmerie zal haar rol nog veel meer kunnen waarmaken na een grondige renovatie. En de bouwplannen daarvoor zijn nu concreet”, klinkt het bij OCMW-voorzitter Sarah Smeyers.

Sociale mix
In de eerste fase wordt het achterste gedeelte van de site grondig aangepakt. Waar nu de garages staan komt een nieuw buurtrestaurant. Daar zullen ook maaltijden geserveerd worden aan sociale voordeeltarieven. Zo kan elke Aalstenaar genieten van dezelfde restaurantervaring, aangepast aan zijn of haar financiële situatie. Om aan talentontwikkeling te blijven doen, zullen er ook twee horecaopleidingen gekoppeld worden aan de uitbating.

Daarnaast worden de bestaande loods grondig gerenoveerd. Daar komt een multifunctionele markthal en de sociale kruidenier, nu op Hertshage, krijgt er onderdak. Klanten kunnen bij de sociale kruidenier in een echte winkelruimte zelf hun gratis voedselpakket samenstellen. “De Gendarmerie zet in op talentontwikkeling en wil een sociale mix bereiken. Daarnaast moet de site uitgroeien tot een groene ontmoetingsplek voor de buurt. We willen in De Gendarmerie organisaties samenbrengen die op een vernieuwende manier sociale en maatschappelijke uitdagingen aanpakken”, vertelt Sarah Smeyers.

Kinderdagverblijf op dak
Naast en op het dak van de loods komt een nieuwbouw voor een gloednieuw stedelijk kinderdagverblijf met 36 plaatsen. De toegangsprijs wordt bepaald aan de hand van het inkomen. Door al deze functies samen te brengen op één plaats, zullen steungerechtigden makkelijker geholpen kunnen worden.

Ook vandaag is de Gendarmerie al een sociale ontmoetingsplaats met de wekelijkse lokaalmarkt, een stadsmoestuinproject en de andere tijdelijke invullingen: vzw Broeiklas, CVO KISP en Dans & Grietje. Al die organisaties helpen de talenten van mensen ontwikkelen.

Klaar in 2021
De werken starten in december 2019 en zullen afgerond zijn in november 2021. Daarna wordt het kantoorgebouw van de rijkswacht aan de Denderstraat grondig gerenoveerd, zodat het voldoet aan de hedendaagse normen. In afwachting van de werken wordt in januari 2019 de omgevingsvergunning ingediend en blijven de stad en het OCMW tijdelijke invullingen faciliteren.

Green Bananas Marketing

Meer in Algemeen
Jan De Nul in Ecuador

Jan De Nul Group gaat het 95 km lange toegangskanaal tot de haven van Quayaquil...

Transmigranten opgepakt aan Albatros

Vanmorgen zijn er acht transmigranten opgepakt aan het tankstation Texaco, nabij den Albatros. Drie jonge...

Sluiten